Mijn mening over WordPress Pagebuilders

Pagebuilders zijn een toevoeging aan WordPress. Meestal in de vorm van een plugin maar sommige WordPress thema’s hebben ook een ingebouwde pagebuilder. Met pagebuilders kan je zonder code te hoeven gebruiken websites (op)maken.

In de begintijd van WordPress had je alleen (wat nu bekend staat als) de klassieke editor. Je was toen afhankelijk van programmeurs die met HTML en CSS een mooie pagina voor je konden maken. Iets waar ik in die tijd helemaal niets van begreep en toen waren er nog geen handleidingen te vinden op het internet of Youtube tutorials. Je was toen volledig afhankelijk van forums waarop mensen die wel konden programmeren reageerde op je vraag. Vervolgens probeerde je hun antwoord uit te voeren, maar dit ging door gebrek aan kennis vaker fout dan goed.

Na verloop van tijd werden er ‘shortcodes’ geïntroduceerd waarmee je zonder HTML sneller pagina’s kon opmaken. Zo herinner ik mij nog vroeger vaak shortcodes te hebben gebruikt om kolommen te maken. Hiermee werd het al iets eenvoudiger om zonder te code pagina’s op te maken.

Ik weet niet precies wanneer de eerste pagebuilders werden geïntroduceerd, maar ik kocht ergens in 2011 de plugin ‘WPBakery Page Builder for WordPress’. Dit veranderde het hele werken met WordPress. Het was voor het eerst mogelijk om zonder te hoeven programmeren mooie (voor die tijd dan) websites te maken.

Ik weet niet meer precies in welk jaar ik mijn eerste WordPress website had gemaakt, maar het zal ergens rond 2010 zijn geweest. Ik had toen in ieder geval nog geen idee van wat de mogelijke nadelen waren van pagebuilders. Je moest toen nog WordPress handmatig installeren en ik was allang blij dat mij dat lukte. Ik had nog nooit van pagebuilders gehoord maar door mijn gebrek (eigenlijk het totaal ontbreken) van programmeerkennis ging ik op zoek naar plugins om pagina’s mee op te kunnen maken. Op een soort marktplaats voor plugins vond ik dus WPBakery Page Builder.

Nu 10 jaar later zijn er veel pagebuilders op de markt en ze worden door veel mensen gebruikt. In dit artikel ga ik mijn gedachtes over pagebuilders met je delen in de hoop dat je er wat van leert.

Inhoudsopgave

Waarom zijn pagebuilders zo populair?

Wat zijn de voor- en nadelen van pagebuilders?

Wat zijn populaire pagebuilders?

Mijn advies wat betreft pagebuilders

Waarom zijn pagebuilders populair?

Ik denk dat de meeste mensen die gebruik maken van WordPress niet de technische kennis hebben om een goede WordPress website vanaf scratch te maken. Of simpelweg de tijd daar niet voor hebben.

Rond 2012-2013 had ik een WordPress website gemaakt met een premium thema dat ik destijds had gekocht. Ik had toen niet de kennis om dit thema zo aan te passen als ik graag wou. Ik betaalde dus een programmeur die aanpassingen voor mij deed. Voor iedere kleine aanpassing moest ik hem betalen.

Met de komst van pagebuilders was dit niet meer nodig. Het was eindelijk mogelijk om zelf aanpassingen te doen zonder steeds iemand daarvoor in te hoeven huren. Ik denk dat dit de reden is waarom pagebuilders nog steeds zo populair zijn.

Het geeft niet technische mensen de mogelijkheid en de vrijheid om het design van je WordPress website zelf aan te passen. Er zijn meerdere gratis pagebuilders beschikbaar waar de meeste mensen voldoende aan zullen hebben. En betaalde pagebuilders zijn nog altijd veel goedkoper dan het inhuren van een professional.

Dit was voor mij persoonlijk ook de reden om zo’n 2 jaar geleden een website te maken met Elementor Pro. De WordPress experts die ik volgde raadde dit aan voor ‘non techies’. Uiteindelijk heb ik deze website nooit afgemaakt maar ik moet zeggen dat ik het wel gebruiksvriendelijk vond en snel pagina’s ermee kon maken. En het bespaarde dus veel geld.

Wat zijn de voor- en nadelen van pagebuilders?

Voordeel 1: pagebuilders zijn gebruiksvriendelijk

Pagebuilders zijn gebruiksvriendelijk. Je hebt geen technische kennis nodig om websites te kunnen maken met een pagebuilder. Natuurlijk zal je naar mate je meer ervaring hebt mooiere websites kunnen maken, maar de basis van het werken met een pagebuilder zal je snel door hebben.

Ook is het met pagebuilders eenvoudig om onderdelen van je website zoals je header, menu, footer en blogarchief op maat te maken.

Voordeel 2: pagebuilders besparen tijd

Je kan in korte tijd een website maken met een pagebuilder. Het is ook mogelijk om complete demo’s te importeren met 1 klik en deze vervolgens aan te passen naar wens.

Dus als je weinig tijd hebt om een website te maken is een pagebuilder een goede oplossing. Ook als je veel websites voor cliënten maakt, dan kan je veel tijd besparen door gebruik te maken van een pagebuilder.

Nadeel 1: pagebuilders vertragen je website

Het grootste nadeel van pagebuilders is dat het je website traag maakt. Ik heb vergelijkingen gezien van vergelijkbare pagina’s die met een pagebuilder zijn gemaakt en met de Gutenberg editor van WordPress zelf en het verschil was enorm. Naar mate je website groter wordt zal je dit verschil goed merken.

Nadeel 2: pagebuilders zijn moeilijk te vervangen

Zoals gezegd wordt je website trager als je veel pagina’s gaat toevoegen die gemaakt zijn met een pagebuilder. Als je dan besluit om geen pagebuilder meer te gebruiken en je pagina’s om te zetten naar de gewone WordPress editor staat je een vervelende en tijdrovende klus te wachten.

Populaire pagebuilders

Laat ik voorop stellen dat ik niet alle pagebuilders ken. In dit artikel licht ik in willekeurige volgorde een aantal populaire opties toe.

1. Elementor

Elementor is de populairste Pagebuilder binnen WordPress. Er is zowel een gratis versie als een betaalde versie (Elementor Pro). Voor $49 per jaar kan je Elementor Pro op 1 website gebruiken en voor $199 per jaar op 1000 websites.

De gratis versie is op meer dan 5 miljoen websites geïnstalleerd.

Ik heb in het verleden zowel met de gratis als de betaalde versie gewerkt. Voor de meeste mensen zal de gratis versie meer dan voldoende zijn.

De leercurve van Elementor is laag. De combinatie van het gebruiksgemak en een uitgebreide gratis versie is, denk ik, de reden waarom Elementor zo populair is.

Mocht je besluiten dat een Pagebuilder iets voor jou is, dan kan je in mijn ogen het beste beginnen met Elementor.

2. Beaver builder

Beaver builder heeft een gratis versie en een betaalde versie. De betaalde versie is $199 en kan je op een onbeperkt aantal websites gebruiken.

De gratis versie is op 300.000 + websites geïnstalleerd.

Ik heb enkel eens kort met de gratis versie gewerkt, maar ik heb te weinig ervaring met Beaver builder om het aan/af te kunnen raden. Voor mijn gevoel wordt deze pagebuilder wat meer gebruikt door mensen die al langer met WordPress werken en Elementor wat meer door beginners.

3. Divi

Divi is een erg populair WordPress thema met een ingebouwde pagebuilder en kost $89 per jaar.

Ik heb er gelukkig nog nooit zelf mee gewerkt maar de experts die ik volg zijn geen van allen positief. Een thema met onnodig veel functies en een ingebouwde pagebuilder is vaak niet goed voor de snelheid van je website.

Persoonlijk vind ik hun eigen website en de demo websites ook helemaal niets met allemaal bewegende animaties etc.

Hoewel het dus een erg populair thema is, zou ik het zelf nooit gebruiken.

4. Avada Builder

Vroeger heette dit Fusion Builder en is onderdeel van een van de populairste WordPress thema’s genaamd Avada. Kost $60 en is op het moment van schrijven meer dan 650.000 keer verkocht.

Met dit thema heb ik wel eens moeten werken en hiervoor geldt het zelfde als voor Divi. Ik raad je af om dit thema te gebruiken.

5. WPBakery

Dit is dus de pagebuilder waar het voor mij allemaal mee begon. Kost $64 en is in totaal bijna 400.000 keer gekocht.

Hoewel ik destijds blij was met deze plugin, zou ik met de kennis van nu er nooit aan beginnen.

Ik heb nog niet zo lang geleden aan een website van iemand gewerkt die een thema had geïnstalleerd met daarin WPBakery ingebouwd. Verschrikkelijk hoeveel shortcodes er achterblijven na het deactiveren van het thema.

Mijn advies wat betreft pagebuilders

Ik ben geen fan van pagebuilders en ik raad mensen in de meeste gevallen af om er aan te beginnen. Als je een snelle website wilt, moet je wegblijven van pagebuilders.

Als je aan een website begint en je maakt een paar pagina’s met een pagebuilder, dan valt het allemaal nog wel mee. Maar als je een website maakt met veel pagina’s die gemaakt zijn met een pagebuilder, dan wordt je website onnodig traag. En het is een verschrikkelijke klus om alles om te zetten wanneer je geen gebruik meer wilt maken van een pagebuilder.

Eind 2020 heb ik aan een website gewerkt die slechts een paar pagina’s had die met een pagebuilder waren gemaakt. Toch was ik de hele dag bezig om die pagina’s om te zetten in Gutenberg. Laat staan als je een website met tientallen pagina’s hebt.

Ik begrijp waarom mensen aan een pagebuilder beginnen. Toen ik er jaren geleden mee begon was het de enige manier voor mij om pagina’s op maat te maken. Het was in die tijd erg moeilijk om een website te maken als je geen code kende. Pagebuilders maakte dit mogelijk en het heeft daarom zeker nut gehad.

Tegenwoordig heb je echter veel betere alternatieven. Met Gutenberg kan je veel snellere en meer toekomstig bestendigere manier om websites te maken dan met pagebuilders. Toen Gutenberg geïntroduceerd werd in 2018 waren er weinig liefhebbers. Ik vond het zelf ook helemaal niets destijds. Ik denk dat dit ook een reden is waarom veel mensen nog steeds de voorkeur geven aan een pagebuilder. Het heeft bij mij ook een tijdje geduurd voordat ik Gutenberg weer een eerlijke kans had gegeven. Mijn ervaring is dat Gutenberg zich sindsdien echt steeds meer heeft ontwikkeld en nu een veel betere optie is. Er zijn tegenwoordig ook vele gratis en betaalde plugins die je als toevoeging kan gebruiken op de Gutenberg editor waarbij je nog meer design mogelijkheden krijgt.

Het grootste voordeel van pagebuilders is dat het voor beginners mogelijk is om hun eigen design te bepalen. Pagebuilders hebben erg veel functionaliteiten om daarmee nieuwe gebruikers aan te trekken. Dat is dan ook gelijk een nadeel. Toen ik begon met WordPress had ik ook weinig kijk op design. Als je dan gaat werken met een plugin met allerlei functies, dan ga je die ook gebruiken. Toen ik betaalde voor een pagebuilder met veel widgets, probeerde ik die ook zo veel mogelijk te gebruiken. Bij mij resulteerde dat in pagina’s waar afbeeldingen je scherm in zweefde als je naar beneden scrolde. Je hebt dit natuurlijk allemaal zelf in de hand, maar een goed design focust op de content.

In de meeste gevallen raad ik Gutenberg aan, maar er zijn enkele situaties waarbij ik mij kan indenken dat een pagebuilder meer geschikt is. In grote lijnen is mijn advies als volgt:

Als je zelf een website wilt maken begin dan altijd met het kiezen van een goed en lichtgewicht thema. Als je verder weinig tijd hebt of geen specifieke eisen hebt kan je gewoon alleen de kleuren wat aanpassen en je eigen logo toevoegen. Je bent dan al klaar voor zo’n $50-100. Als je met een beperkt budget werkt kan je eventueel ook een gratis thema overwegen.

Als je meer specifieke design eisen hebt voor je website kies dan wederom een goed en lichtgewicht thema maar gebruik het dan in combinatie met Gutenberg. Een plugin zoals GenerateBlocks of GenesisBlocks is een handige gratis toevoeging. Als je daar geen tijd voor hebt of het te ingewikkeld is kan je overwegen om dit uit te besteden.

Heb je hele specifieke eisen die niet met Gutenberg mogelijk zijn en heb je een groter budget? In dat geval kan je overwegen om je website op maat te laten maken door een professional. Je bent dan vanzelfsprekend wel meer geld kwijt, maar je krijgt dan een website exact zoals je graag wilt.

Als je zelf een website wilt maken, Gutenberg niet prettig vindt werken, een premium thema te weinig designopties biedt en je niet kan coderen dan zal je een pagebuilder moeten gebruiken. In dat geval raad ik aan om de gratis versie van Elementor te gebruiken.

Als je zelf een website wilt maken en weinig tijd hebt, dan is een pagebuilder een goede optie. Hoewel ik dus veel meer een voorstander ben van Gutenberg, denk ik dat je met een pagebuilder wel in veel minder tijd een website kan maken. Ook denk ik dat een beginner over het algemeen een pagebuilder eerder onder de knie heeft.

Als je een website voor cliënten maak voor een lage prijs. Met een pagebuilder kan je sneller websites maken. Als je dus veel websites moet maken voor een bepaald (laag) budget, dan kan werken met een pagebuilder een goede keuze zijn voor je omdat alternatieven simpelweg teveel tijd kosten waardoor je prijzen omhoog zullen gaan.

Als je een website voor cliënten maakt en het de bedoeling is dat zij zelf de website gaan onderhouden/aanpassen kan je een pagebuilder gebruiken. Ik denk namelijk dat het voor cliënten makkelijker teksten aanpassen is met een pagebuilder omdat je gelijk de wijzingen ziet.

Als je website niet te groot is of als je slechts een aantal specifieke pagina’s met een pagebuilder maakt zal het je website niet veel vertragen. Dit zal wel het geval zijn als je veel pagina’s met een pagebuilder gaat maken.

Je kan prima een pagebuilder gebruiken als je een tijdelijke website maakt. Je hoeft je dan immers niet druk te maken dat je het ooit moet omzetten.

Het is vrij duidelijk dat ik in de meeste gevallen Gutenberg veruit de beste optie vind. Maar mocht je het werken met een pagebuilder gewoon leuker vinden, blijf het dan gerust gebruiken. In dat geval raad ik meestal Elementor aan.

Voor het geval je op het punt staat om je eerste website te maken en nog geen ervaring hebt met zowel Gutenberg als een pagebuilder, denk dan goed na over de langer termijn van je website.

De leercurve van Gutenberg ligt naar mijn ervaring wel wat hoger dan een willekeurige pagebuilder. Maar ik zou je echt aanraden om je tijd te nemen en ermee te oefenen. Als je het eenmaal door hebt zal je in staat zijn mooie pagina’s te maken. Om je op weg te helpen heb ik een Gutenberg handleiding gemaakt voor beginners, je kan deze gewoon gratis lezen op mijn website.

Bekijk de Gutenberg handleiding voor beginners

Plaats een reactie