Acht alternatieven voor WordPress

WordPress is een van de populairste manieren om een website te maken. Volgens W3Tech zijn namelijk 40% van alle websites gemaakt met WordPress. Dit betekend echter niet automatisch dat jij jouw website ook met WordPress zou moeten maken.

In dit artikel laat ik je zien waarom WordPress zo populair is en daarna laat ik je acht alternatieven zien waarmee je een website kan maken.

Het is een beetje zwart-wit gezien, maar je zou kunnen zeggen dat iedere software een bepaalde balans heeft tussen enerzijds gebruiksvriendelijkheid en aan de andere kant flexibiliteit.

Voor veel mensen heeft WordPress de ideale balans. Het is gebruiksvriendelijk genoeg voor veel beginners en tegelijkertijd biedt het genoeg opties om te bepalen hoe je website eruit ziet en werkt.

In dit artikel laat ik je alternatieven zien waarmee je makkelijker een website kan maken dan met WordPress, maar waarmee je wel flexibiliteit inlevert. Daarnaast volgen er ook een aantal complexere opties die juist minder gebruiksvriendelijk zijn maar wel meer mogelijkheden hebben.

Er zijn ook een aantal fundamentele verschillen die belangrijk zijn om te begrijpen.

Wat is het verschil tussen Opensource- en Closedsource software?

Bij Opensource software staat de code vrij op het internet en kan iedereen dit gratis downloaden. Bij zaken als updates en onderhoud ben je als eindgebruiker zelf verantwoordelijk. Dat je de het gratis kan downloaden betekent overigens niet dat je helemaal geen kosten hebt.

Bij Closedsource software betaal je een vast bedrag, vaak maandelijks, om gebruik te maken van een product. De fabrikant is hierbij verantwoordelijk voor zaken als updates. Je wordt geen eigenaar van de code. Zodra je abonnement afloopt, zal je geen toegang meer hebben tot de software en dus je website.

Het is lastig te zeggen wat de verschillen in kosten zijn. Bij Closed source is duidelijk hoeveel je moet betalen om gebruik te maken van de software. Bij closedsource verschilt dit echt per website.

In het geval van websites maken zijn de closedsource voorbeelden in dit artikel gemakkelijker te gebruiken en bieden de opensource voorbeelden meer flexibiliteit.

Domeinnaam en hosting

Je hebt hosting nodig om er voor te zorgen dat je website online bereikbaar is. Je slaat hiermee jouw website bestanden op een server die in verbinding staat met het internet, waardoor mensen dus jouw website kunnen bezoeken.

Antagonist (een bedrijf waar je domeinen en hosting kan aanschaffen) vergelijkt hosting met een woning en een domeinnaam met een adres.

Als je gebruik maakt van closed source software zit de webhosting bij de prijs die je periodiek betaald inbegrepen. Als je gebruik maakt van open source software ben je zelf verantwoordelijk voor het registreren van de webhosting bij een bedrijf naar keuze en moet je er zelf voor zorgen dat je websitebestanden op de server worden geplaatst. Dit is gelukkig erg eenvoudig. De kosten die hierbij komen kijken zijn erg verschillend. Je hebt al webhosting voor een paar euro per maand maar afhankelijk van hoe groot je website is kan dit ook oplopen tot honderden euro’s.

Als je zelf voor de hosting zorgt moet je hiervoor ook jaarlijks betalen, maar om het metafoor van de woning te gebruiken: een website waarbij je zelf voor de hosting zorgt kan je zien als je eigen ‘woning’ en een website waarbij de hosting bij het product is inbegrepen als een ‘huurwoning’. En ook in het geval van hosting gaat het verhaal van gebruiksvriendelijkheid en flexibiliteit goed op.

Zoals ik eerder in dit artikel al zei ben ik van mening dat WordPress voor de meeste mensen de ideale manier is om een website te maken. Hoewel de manier van werken van verschillende website bouwers vooral een persoonlijke voorkeur is, raad ik het volgende aan als alternatief voor WordPress:

  • Gratis website bouwers: als je volledig gratis een website wilt maken raad ik WordPress.com, Wix of Weebly aan. Hou er wel rekening mee dat je geen uniek domein krijgt en er advertenties worden getoond bij de gratis opties.
  • Budget optie: als je met een beperkt budget een website wilt maken en geen technische kennis hebt raad ik het premium plan van WordPress.com aan (€8 per maand), het combo plan van Wix (€8,50 per maand) of het pro plan van Weebly (€10 per maand).
  • Creatieve website: Squarespace raad ik aan als je op een gebruiksvriendelijke manier een professionele creatieve website, portfolio website of blog wilt maken.
  • Webshop: als een webshop het primaire doel van je website is raad ik Shopify aan als de meest gebruiksvriendelijke optie en Magento als je een grote/complexe webshop wilt beginnen. Als je een informatieve website hebt waarvan een webshop een onderdeel is raad ik wel aan een webshop te maken met WordPress (met behulp van WooCommerce).
  • Grote/complexe websites: wil je een flexibelere optie dan WordPress dan is Joomla een interessante optie. Voor echt complexe websites raad ik aan om naar Drupal te kijken.

Het marktaandeel van de tools om een website mee te maken die in dit artikel worden behandeld zijn in april 2021 volgens W3Techs als volgt:

CMS

Alle websites

CMS

WordPress

40,8%

64,6%

Shopify

3,4%

5,4%

Joomla

2,1%

3,3%

Squarespace

1,6%

2,5%

Wix

1,5%

2,4%

Drupal

1,5%

2,4%

Magento

0,7%

1,1%

Weebly

0,3%

0,5%

Dus bijvoorbeeld 1,6% van alle websites is gemaakt met Squarespace en dat is 2,5% van alle bekende Content Management Systemen.

Op de website van W3Techs vind je ook een overzicht vanaf 2011 tot nu, zodat je goed kan zien hoe bepaalde systemen met de jaren steeds populairder werden of juist minder. Zo zie je bijvoorbeeld dat in 2011 76,4% van alle websites niet op een CMS draaide terwijl nu nog maar 36,9% van de websites zonder CMS is gemaakt.

Inhoudsopgave

In dit artikel licht ik eerst kort toe waarom WordPress zo populair is, zodat je daarna de alternatieven uit dit artikel gemakkelijker kan vergelijken. Vervolgens kun je lezen hoe bovenstaande alternatieven het naar mijn mening doen op het gebied van gebruiksvriendelijkheid, flexibiliteit en kosten.

Er zijn een aantal alternatieven uit dit artikel waar ik weinig of zelfs helemaal geen ervaring mee heb. De reden dat ik ze toch kort benoem in dit artikel is omdat ze, ondanks dat ik er geen ervaring mee heb, in bepaalde situaties wel een betere optie voor je kunnen zijn dan WordPress.

WordPress.org

WordPress.com

Squarespace

Wix

Weebly

Shopify

Magento

Joomla

Drupal

WordPress.org

Om te beginnen is het belangrijk om te weten dat er een verschil is tussen WordPress.org en WordPress.com.

Wanneer er wordt gesproken over WordPress wordt vrijwel altijd de versie van WordPress.org bedoeld. WordPress.org is opensource en Wordpres.com is closedsource.

Hoe gebruiksvriendelijk is WordPress?

Om WordPress te gebruiken moet je zelf een domeinnaam en hosting registreren. Vervolgens moet je daar WordPress op installeren. Dit is een eenvoudig proces van hooguit een paar minuten, maar is wel een extra stap die je moet ondernemen. Hoewel er ook steeds meer hostingproviders te vinden zijn waarbij WordPress al voor je geïnstalleerd wordt.

Het maken van je website is eenvoudig, met behulp van de Gutenberg editor kan je gemakkelijk je content opmaken. Maar er zijn wel alternatieven in dit artikel die nog eenvoudiger zijn

Je hoeft geen code te kennen om een WordPress website te maken. Als je die kennis wel hebt kan je dit uiteraard toepassen zodat je nog meer controle krijgt over je website, maar dit is volledig optioneel.

Omdat WordPress opensource is ben je wel zelf verantwoordelijk voor het onderhoud, updates en beveiliging van je website. Ook dit is relatief eenvoudig, maar het is wel iets dat je consequent moet doen. Als je dat niet doet gaat het ten koste van de veiligheid van je website. Hoewel updates meestal geen problemen oplevert, kan dit wel eens voorkomen. Het is daarom ook belangrijk dat je geregeld backups van je website maakt, zodat je je website kan herstellen in gevallen waarin iets mis gaat. Ook daar ben je zelf verantwoordelijk voor. Het investeren in een goede hostingprovider kan gelukkig veel van deze zorgen voor je wegnemen, zowel voor het onderhoud als de beveiliging. Een andere optie is natuurlijk om onderhoud uit te besteden.

Als je echter je website zelf wilt gaan maken en over erg weinig technische kennis beschikt, niet het budget hebt om dingen uit te besteden of voor premium hosting te betalen dan is het zeker het overwegen waard om je website met een van de alternatieven uit dit artikel te maken in plaats van met WordPress.

Hoe flexibel is WordPress?

WordPress is erg flexibel. Het is belangrijk om te begrijpen dat het design van een WordPress website wordt bepaald door het ’thema’. Dit is een verzameling van bestanden die bepalen hoe je website eruit ziet. Er zijn tienduizenden thema’s om uit te kiezen, zowel gratis en premium opties.

Extra functionaliteiten kan je aan je website toevoegen doormiddel van plugins. Omdat er zo veel WordPress websites zijn, is er voor vrijwel alles wel een plugin te vinden.

Hoewel WordPress ooit is begonnen voor je blogs, kan je tegenwoordig met behulp van een plugin eenvoudig je website omtoveren tot een webshop of een online leeromgeving.

Door de grote hoeveelheid plugins is WordPress erg flexibel, maar dit gaat wel iets ten koste van de gebruiksvriendelijkheid. Je moet zelf plugins uitzoeken en daarna deze instellen. Hoewel dit vaak gemakkelijk is, vergt het wel een extra handeling.

Hoeveel kost WordPress?

De enige kosten die absoluut noodzakelijk zijn is een domeinnaam en hosting. Een domeinnaam kost vaak zo’n €10 per jaar. Hosting kan echter erg variëren. Hoewel er erg goedkope hosting te vinden is, raad ik dat absoluut af. Het is belangrijk om te investeren in kwalitatief goede hosting, hou daarom rekening met zo’n €5 per maand voor budget hosting die kwalitatief goed genoeg is tot €25 per maand voor premium hosting.

Daarbij investeren veel mensen in een premium thema. Er zijn genoeg mooie gratis thema’s te vinden, maar investeren in een premium thema is meestal een goed idee. Het thema dat ik gebruik kost bijvoorbeeld $59 per jaar.

De basis om een website mee te maken is gratis en zal dat ook altijd blijven. Naast vele gratis plugins zijn er echter ook betaalde plugins beschikbaar. Als je iets specifieks zoekt, bijvoorbeeld een plugin om een online leeromgeving te maken, dan zal je daar vaak wel voor moeten betalen. Over het algemeen kan je met gratis plugins meer dan voldoende en zijn de kosten van premium plugins laag.

1. WordPress.com

Hoewel er overeenkomsten zijn tussen WordPress.org en WordPress.com zijn er een aantal belangrijke verschillen.

Hoe gebruiksvriendelijk is WordPress.com?

Voor WordPress.com hoef je zelf geen hosting te registeren, wel kan je optioneel een eigen domeinnaam registreren. De manier van content toevoegen werkt het zelfde als die van WordPress.org en is dus ook gebruiksvriendelijk.

WordPress.com zorgt voor het onderhoud en de updates. Je bent hier als eindgebruiker niet verantwoordelijk voor, wat het dus gebruiksvriendelijker maakt.

Als je betaald voor een product, zoals je doet bij WordPress.com, kan je een betere service verwachten dan bij opensource software. Als je gebruik maakt van het premium (of hoger) abonnement voor €96 per jaar kan je ondersteuning krijgen via live chat.

WordPress.org heeft wel een forum waar je vragen kan stellen, maar als je daar niet uitkomt zal je al gauw een professional moeten inhuren. Dit is dus een voordeel van een betaalde dienst zoals WordPress.com.

Hoe flexibel is WordPress.com?

Wat betreft controle over je website lever je ten opzichte van WordPress.org lever je wel veel in. Zeker met de goedkopere plannen heb je weinig opties om het design en de functionaliteiten van je website aan te passen.

Hoeveel kost WordPress.com?

De kosten van WordPress.com zijn overzichtelijk. Je hebt geen kosten wat betreft hosting en kan een van de onderstaande plannen uitkiezen:

Gratis: je kan een gratis website beginnen met WordPress.com. Je krijgt dan geen eigen domein, maar iets als ‘jouwwebsitenaam.wordpress.com’ en er worden advertenties op je website getoond. Als je een serieuze website wilt is dus af te raden, maar als je een website voor een hobby of iets dergelijks wil maken is dit een prima keuze.

Personal: voor €4 per maand kan je een eigen website maken op een eigen domein en worden er geen advertenties getoond. Je kan geen geld verdienen met eigen advertenties in dit plan en premium thema’s en plugins installeren is niet mogelijk. Je krijgt verder onbeperkte steun per e-mail.

Premium: voor €8 per maand krijg je alle functionaliteiten van het personal plan en kan je wel premium thema’s installeren en mag je geld verdienen aan advertenties. Je krijgt verder onbeperkte steun per e-mail en live chat.

Business: voor €25 per maand krijg je alle functionaliteiten van het premium plan en kan je ook plugins installeren en worden er geautomatiseerde backups van je website gemaakt.

E-commerce: voor €45 per maand krijg je alle functionaliteiten van het business plan en kan je van je website een webwinkel maken.

De kosten voor WordPress.com liggen dus behoorlijk hoger (tenzij je het gratis plan neemt uiteraard) dan bij WordPress.org en je krijgt er minder functionaliteiten voor terug. In ruil daarvoor krijg je wel een gebruiksvriendelijkere manier om een website te maken.

2. Squarespace

Squarespace is een content management systeem dat steeds meer in populariteit wint. Om Squarespace te gebruiken betaal je een vast bedrag per maand/jaar.

Hoe gebruiksvriendelijk is Squarespace?

Een website maken met Squarespace is gebruiksvriendelijker dan met WordPress. Je hoeft alleen een account aan te maken en je kan gelijk een template uitkiezen.

De templates zijn erg professioneel, waardoor je in korte tijd zonder technische kennis een professioneel uitziende website kan maken.

De templates zijn wel vooral gefocust op afbeeldingen en daarom ideaal voor mensen die een persoonlijke blog willen of een creatieve/portfolio website. Je moet er wel rekening mee houden dat de templates zo goed ogen mede dankzij de hoge kwaliteit foto’s die worden gebruikt. Als je die zou vervangen door stockfoto’s of zelfgemaakte foto’s van lage kwaliteit oogt het direct heel anders.

Een nadeel is wel dat Squarespace nog niet in het Nederlands is. Je kan uiteraard wel je eigen teksten in het Nederlands schrijven. Verder heeft ieder abonnement beschikking over 24/7 support.

Hoe flexibel is Squarespace?

Hoewel je niet zoveel controle over je website hebt als met WordPress kan je eenvoudig je website aanpassen door content blokken toe te voegen zoals tekst, afbeeldingen en fotogalerijen.

Voor grote, complexe websites is Squarespace minder geschikt.

Hoeveel kost Squarespace?

Het goedkoopste plan kost €132 per jaar. Het eerste jaar krijg je een gratis domein, de jaren volgend moet je daar wel apart voor betalen. Squarespace wordt vaak als duur gezien, omdat de kosten van Squarespace hoger liggen dan van vergelijkbare software. Naar mijn mening zijn de templates van Squarespace wel van hogere kwaliteit en vallen de kosten daarom wel mee. Je hebt immers geen hostingkosten en je hoeft geen designer in te huren om een goed uitziende website te krijgen.

Alleen de kosten van hun ecommerce producten zijn in mijn ogen vrij duur. Daarbij zijn er voor webwinkels betere software te vinden (die volgen later in dit artikel).

Je kan Squarespace 14 dagen gratis uitproberen. Dat is genoeg tijd om een website te maken, zodat je daarna kan beslissen of Squarespace iets voor jou is. Ik raad je wel aan om vooraf de demo’s van de templates te bekijken omdat deze niet voor iedere website geschikt zijn.

Squarespace is vooral interessant voor mensen die weinig technische kennis hebben, zich niet druk willen maken over zaken als website onderhoud en een creatieve website/blog willen beginnen.

Personal: €15 per maand (bespaar 25% als je jaarlijks betaald). Dit omvat alle basis om een website te maken. Basis SEO instellingen en geoptimaliseerd voor alle apparaten.

Je hebt inzicht in statistieken zoals hoeveel bezoekers je hebt, via welke bron ze op je website terecht zijn gekomen en welke content populair is.

Business: €24 per maand (bespaar 30% als je jaarlijks betaald). Alles wat je bij personal hebt plus marketing mogelijkheden (zoals popups en meer statistieken) en de mogelijkheid om producten te verkopen (transactie fee van 3%).

Basic Commerce: €28 per maand (bespaar 13% als je jaarlijks betaald). Alles wat je bij business hebt plus de mogelijkheid om klanten af te laten rekenen met een account en meer ecommerce statistieken. Verder is er geen transactie free.

Advanced Commerce: €42 per maand (bespaar 13% als je jaarlijks betaald). Alles wat je bij basic Commerce hebt plus de mogelijkheid om abonnementen te verkopen en meer e-mailmarketing mogelijkheden.

Voor dezelfde prijzen of lager kan je (in mijn ogen) betere ecommerce oplossingen vinden die net zo gebruiksvriendelijk zijn, bijvoorbeeld Spotify (daarover later meer). Daarbij is Squarespace ecommerce veel minder geschikt voor de Nederlandse markt wegens het ontbreken van iDeal betaalmogelijkheden. Wat mij betreft is dus vooral het personal plan interessant.

3. Wix

Voor mensen die zelf hun website willen maken en voor wie WordPress te ingewikkeld is, is Wix een goed alternatief. Vooral voor kleine bedrijven en zzp’ers zal dit interessant zijn.

Hoe gebruiksvriendelijk is Wix?

Vergeleken met WordPress is het eenvoudiger om een website te maken met Wix. Ten eerste hoef je je niet druk te maken om hosting, aangezien dat bij de prijs zit inbegrepen.

Een website maken met Wix is eenvoudig. Je kan er voor kiezen om je website door Wix te laten ontwerpen doormiddel van het beantwoorden van een paar vragen of je kan een van de honderden templates uitkiezen.

Je kan er natuurlijk ook voor kiezen om zelf iets te maken en hoewel je daar ook geen technische kennis voor nodig hebt, helpt het wel als je wat gevoel voor design hebt.

Wix heeft 24/7 klantenservice en uitgebreide handleidingen op hun website. Dit is wel allemaal in het Engels.

Hoe flexibel is Wix?

Bij het zien van de advertenties van Wix op tv was ik altijd een beetje bevooroordeeld, maar na mij in Wix te hebben verdiept moet ik zeggen dat je meer controle over je website design hebt met Wix dan ik vooraf had gedacht.

Met App markt van Wix kan je functionaliteiten aan je website toevoegen, al voelt het vergeleken met WordPress wel wat gelimiteerd aan.

Wix heeft veel templates waar je uit kan kiezen. Het nadeel is wel dat het lastig van thema is veranderen als je eenmaal een website hebt gemaakt.

Het grootste nadeel wat mij betreft is dat je je website niet kan exporteren naar een ander platform. Wix zegt daar zelf het volgende over: Your Wix site and all of its content is hosted exclusively on Wix’s servers, and cannot be exported elsewhere.

Op het moment dat je website groeit en je een professionelere website nodig hebt, is het dus erg lastig om bijvoorbeeld over te stappen naar een CMS met meer mogelijkheden.

Hoeveel kost Wix?

Net zoals met WordPress.com kan je ook met Wix een gratis website maken. Je domein wordt dan ‘jouwwebsitenaam.wixsite.com’ en er worden advertenties van Wix op je website getoond.

Daarnaast zijn er meerdere abonnementen waar je uit kan kiezen. De abonnementen verschillen vooral in de hoeveelheid opslagruimte en bandbreedte. Hoe groter je website en hoe meer bezoekers je hebt, hoe meer opslagruimte en bandbreedte je nodig hebt. Ik raad je daarom aan in de meeste gevallen om met het goedkoopste abonnement (Combo in het geval van Wix) te beginnen en naar mate je website groeit up te graden naar duurdere abonnementen indien nodig.

Het zelfde geldt voor als je een webwinkel met Wix wilt maken. In dat geval is het Business Basic abonnement het meest aantrekkelijk om mee te starten.

Connect domain: Voor €4,50 per maand kan je een eigen domein koppelen aan Wix. Je website heeft hiermee nog wel steeds advertenties van Wix.

Combo: Voor €8,50 per maand worden de advertenties verwijderd en krijg je 2 gb bandbreedte en 3 gb opslagruimte.

Unlimited: Voor €12,50 per maand krijg je onbeperkte bandbreedte, 10 gb opslagruimte en inzicht in de website statistieken.

Vip: Voor €24,50 per maand krijg je onbeperkte bandbreedte, 35 gb opslagruimte, inzicht in de website statistieken, prioriteit bij de klantenservice en een gratis logo.

Verder heeft Wix ook een aantal Ecommerce plannen. Ook deze onderscheiden zich vooral in de opslagruimte.

Business basic: Voor €17 per maand krijg je onbeperkte bandbreedte, 20 gb opslagruimte en een onbeperkt aantal producten.

Business unlimited: Voor €25 per maand krijg je onbeperkte bandbreedte, 35 gb opslagruimte, onbeperkt aantal producten, productprijzen worden weergeven in de lokale valuta van je klant, mogelijkheid tot periodieke betalingen en product recensies.

Business Vip: Voor €35 per maand krijg je onbeperkte bandbreedte, 50 gb opslagruimte, onbeperkt aantal producten, productprijzen worden weergeven in de lokale valuta van je klant, mogelijkheid tot periodieke betalingen, product recensies en een loyaliteitsprogramma (in het Engels).

4. Weebly

Weebly is net zoals Wix een gebruiksvriendelijke manier om een website te maken en levert daarbij ook wat in wat betreft flexibiliteit. De doelgroep waarvoor Weebly interessant is zal ook voornamelijk bestaan uit ZZP’ers en kleine bedrijven die hun eigen website willen maken en beheren.

Hoe gebruiksvriendelijk is Weebly?

Weebly is een gebruiksvriendelijke websitebouwer. Je kan kiezen uit mooi ontworpen thema’s om het design van je website te bepalen. Vergeleken met andere websitebouwers is het aanbod aan thema’s wel behoorlijk klein. Als er een thema tussen zit die je mooi vindt is dat uiteraard geen probleem, maar de kans dat je een unieke website krijgt is wel kleiner.

Met Weebly hoef je je niet druk te maken om hosting, beveiliging en updates. Je kan eenvoudig de website maken met een drag and drop bouwer. De leercurve van Weebly ligt ook lager dan die van WordPress.

En net zoals van andere betaalde producten, kan je bij Weebly ook gebruik maken van hun klantenservice als je ergens niet uitkomt. Daarnaast heeft Weebly een Engelstalige kennisbank en een forum.

Hoe flexibel is Weebly?

Zoals hierboven al gezegd kan je een thema uitkiezen als design van je website. Deze kan je vervolgens aanpassen met behulp van drag-en-drop bouwer, waarmee je dus delen van je website kan neerzetten en slepen op plekken waar je dit wilt. Vergeleken met andere websitebouwers heb je minder aanpasmogelijkheden, maar dit maakt het wel eenvoudiger om te gebruiken.

Het beperkte aanbod aan templates waar je uit kan kiezen is wel een nadeel. Zo zijn er bijvoorbeeld op het moment van schrijven maar 14 zakelijke, 7 portfolio, 7 persoonlijke en 8 blog templates. Wix heeft bijvoorbeeld meer dan 800 templates waar je uit kan kiezen en WordPress zelfs tienduizenden.

Hoeveel kost Weebly?

De prijzen van Weebly zijn erg overzichtelijk en redelijk vergelijkbaar met andere websitebouwers.

Gratis: dit is vergelijkbaar met de gratis versie van WordPress.com en en Wix: je krijgt geen uniek domein en er worden advertenties getoond van Weebly. Daarnaast krijg je 500 mb opslag, net zoals bij Wix.

Connect: voor €5 per maand kan je een eigen domeinnaam koppelen aan Weebly. Voor de rest heb je dezelfde functionaliteiten als met het gratis plan.

Pro: voor €10 per maand krijg onbeperkte opslag en worden de Weebly advertenties verwijderd. Dit is naar mijn mening de meest interessante optie.

Verder heeft Weebly nog een aantal abonnementen om een webwinkel te maken, maar zover ik weet is het niet mogelijk om betalingen met iDeal te ontvangen, waardoor het niet interessant is voor de Nederlandse markt. Ik heb hier zelf geen ervaring mee, aangezien ik nog nooit een webwinkel met Weebly heb gemaakt maar ik lees op de forums van Weebly zelf al jaren Nederlandse gebruikers om iDeal vragen.

5. Shopify

Shopify is waarschijnlijk de meest eenvoudige manier om een professionele webwinkel te maken. Zoals in de introductie van dit artikel gezegd kan je met WordPress ook eenvoudig een webwinkel maken. Persoonlijk zou ik voor Shopify kiezen als je website voornamelijk een webwinkel is en voor WordPress als je veel blogartikelen hebt en het verkopen van producten een onderdeel daarvan is. Met beide opties kan je een webwinkel maken met enkele informatieve pagina’s, maar voor een blog is Shopify geen goed alternatief.

Een webwinkel is WordPress kan je met een gratis plugin (WooCommerce) maken en om gebruik te maken van Shopify betaal je een vast bedrag per maand. Dit betekend overigens niet dat een webwinkel met WordPress gratis is, omdat je bijvoorbeeld wel voor de hosting moet betalen om je webwinkel snel te houden.

Hoe gebruiksvriendelijk is Shopify?

Shopify is erg gebruiksvriendelijk. De basis van je webwinkel is eenvoudig in te stellen en vereist geen technische kennis. Je kan dus gemakkelijk producten maken, de homepage opmaken, verzendkosten instellen, betalingen ontvangen, etc.

Op het moment dat je dingen aan je webwinkel wilt aanpassen dat niet eenvoudig in de instellingen valt te doen, zoals bijvoorbeeld het template van e-mails aanpassen, heb je wel technische kennis nodig. Als je een beginner bent kan dit dus lastig zijn en zal je dit wellicht moeten uitbesteden.

De grootste voordelen wat betreft gebruiksvriendelijkheid zijn wat mij betreft dat je je nooit zorgen hoeft te maken om hosting, beveiliging en onderhoud. Net zoals je gebruik kan maken van 24/7 support, omdat je immers gebruik maakt van een betaalde service.

Shopify heeft een forum waarop je vragen kan stellen. Daarnaast kan je vragen in het Nederlands mailen en is het 24/7 mogelijk om (in het Engels) gebruik te maken van een live chat. Verder heeft Shopify ook veel handleidingen, ook in het Nederlands, op hun website met uitleg.

Mijn ervaring is dat het best lang duurt voordat je een antwoord krijgt in het Nederlands per e-mail. Het kan zijn dat ik hier gewoon pech mee heb gehad. De Engelstalige chat heb ik daarentegen goede ervaringen mee. Meerdere keren werd ik binnen een minuut geholpen.

Mocht je ergens zelf niet uitkomen kan je altijd nog een Shopify Expert inhuren om iets voor je op te lossen.

Hoe flexibel is Shopify?

Het design van je Shopify webwinkel wordt bepaald door het thema. Er zijn meerdere gratis thema’s waar je uit kan kiezen en daarnaast zijn er ook betaalde thema’s. Deze kosten vaak zo’n $180. Verder kan je functionaliteiten aan je website toevoegen met gratis en betaalde apps.

Het aanpassen van de homepage is erg flexibel. Je kan verschillende onderdelen toevoegen en verslepen. Andere pagina’s dan de homepage aanpassen is daarentegen een stuk beperkter. Vandaar dat ik eerder al zei dat indien je webwinkel slechts een onderdeel van je website is, WordPress een interessantere optie is.

Hoeveel kost Shopify?

Hoeveel een Shopify webwinkel kost is wat complexer. Je hebt te maken met een maandelijks abonnement. Verder hangt het vooral af van of je een gratis of betaald thema gebruikt en of je betaalde apps gebruikt. Uiteraard nemen de kosten nog meer op als je dingen op maat laten maken door een Shopify Expert.

Ik denk echter dat veel mensen een prima webwinkel kunnen maken door enkel gebruik te maken van de gratis opties die Shopify te bieden heeft. Je hebt dan dus enkel te maken met de abonnementskosten:

Basic Shopify: het goedkoopste abonnement kost $29 per maand. Dit is een erg goede deal als je voor de rest enkel gebruikt maakt van de gratis opties die Shopify te bieden heeft. Je kan hiermee onbeperkt producten maken en 2 medewerkers van je bedrijf toegang geven tot het account. Voor de meeste bedrijven zal het Basic Shopify plan voldoende zijn.

Shopify: voor $79 per maand krijg je alles van het Basic Shopify plan en daarbij kunnen 5 medewerkers van je bedrijf toegang krijgen tot het account. Verder heb je de mogelijkheid om gebruik te maken van internationale domeinnamen en kan je de productprijzen aanpassen aan verschillende landen. Verder krijg je professionelere rapporten.

Advanced Shopify: voor $299 per maand krijgen 15 medewerkers toegang tot het account. Verder heb je hierbij toegang tot een geavanceerde rapportfunctie, de mogelijkheid om verzendkosten te laten berekenen door een externe partij en meer mogelijkheden om individuele producten per regio/land aan te passen.

Belangrijk om te weten is dat je per transactie een tarief betaald. Zo betaal je voor iedere betaling met iDeal €0,29. Dit is voor ieder abonnement het zelfde.

De tarieven voor transacties per creditcard verschillen echter per abonnement. Naar mate je een duurder abonnement kiest, worden de creditcard tarieven lager. Dus mocht je veel creditcard transacties hebben, dan kan je het alsnog voordeliger zijn om een duurder abonnement te kiezen.

Shopify Lite: je kan er ook voor kiezen om Shopify te integreren in een website die je ergens anders mee hebt gemaakt zoals bijvoorbeeld WordPress. Je maakt dan gebruik van een koopknop en dit abonnement kost enkel $9 per maand. Je content maak je dus ergens anders mee en de producten verkoop je via Shopify.

6. Magento

Magento is een ecommerce platform dat onderdeel is van Adobe.

Ik twijfelde of ik Magento als alternatief voor WordPress moest benoemen in dit artikel. En dat komt niet omdat Magento geen goede ecommerce platform is, maar omdat ik geen enkele ervaring met dit platform heb en dus moeilijk een advies hierover kan geven. Met het eerder genoemde Shopify is er een alternatief genoemd voor als je een meer gebruiksvriendelijkere optie zoekt. Maar als je een grote, complexe webshop wilt waarin je duizenden producten verkoopt is dit wellicht niet de beste keuze. Vandaar dat ik Magento toch kort wou benoemen, voor de mensen die opzoek zijn naar een grote, serieuze webshop. En werken met een groot budget.

Er is een gratis opensource optie, waar je net zoals met WordPress wel voor de hosting moet betalen. En er is een betaalde cloudversie van Magento.

Hoeveel het kost om een Magento webshop te maken vind ik lastig te zeggen. Je kan er voor kiezen om met een betaald thema te werken of om iets om maat te laten maken door een professional. Waar je bij Shopify eenvoudig zonder al te veel technische kennis zelf een webshop kan maken, heb je dat bij Magento wel nodig.

Voor meer informatie verwijs ik je graag door naar de website van Magento.

7. Joomla

Toen ik mijn eerste website ergens in 2010 of 2011 met behulp van een CMS maakte ging de keuze vooral tussen WordPress en Joomla. WordPress is nu verreweg het meest populair, maar in die tijd lag de populariteit veel dichter bij elkaar dan tegenwoordig.

In onderstaande vergelijking in Google Trends zie je dat Joomla in het begin populairder was maar WordPress precies rond de tijd dat ik mijn eerste WordPress website maakte Joomla voorbij streef wat betreft interesse.

Dit wel overigens niet zeggen dat WordPress per definitie de betere keuze is, enkel dat het populairder is.

Hoe gebruiksvriendelijk is Joomla?

Joomla is net zoals WordPress (en Drupal, maar daarover later meer) opensource, wat dus inhoud dat het gratis te downloaden is en je zelf voor een domeinnaam en webhosting moet zorgen.

Je bent dus zelf verantwoordelijk voor het onderhoud en de beveiliging. Joomla heeft wat betreft beveiliging een betere reputatie dan WordPress. In mijn ogen zijn beide veilig als je er verstandig mee om gaat. De onveiligheid komt vooral door de gebruiker en niet door de software en aangezien WordPress veel gebruikers heeft, waarvan ook veel zonder enige technische kennis, worden WordPress websites vaker doelwit van hackers.

Persoonlijk vind ik WordPress gebruiksvriendelijker, zeker met de komst van de Gutenberg editor. Maar ik ben wat dat betreft ook bevooroordeeld omdat ik veel ervaring heb met WordPress en nauwelijks met Joomla. De leercurve om WordPress onder de knie te krijgen is waarschijnlijk ook wat lager dan die van Joomla. Dat gezegd hebbende denk ik dat je ook zonder al te veel technische kennis wel in staat bent om een website te maken met Joomla. Mocht je overwegen een website te maken met Joomla raad ik je wel aan je in te lezen op blogs van mensen die meer ervaring met Joomla hebben.

Vanzelfsprekend is er over WordPress meer uitleg te vinden op het internet, puur omdat het een veel grote doelgroep heeft. Het is daarom ook gemakkelijker en vaak ook goedkoper om een WordPress professional te vinden. Joomla heeft net zoals WordPress een eigen forum waarop je vragen kan stellen.

Hoe flexibel is Joomla?

Joomla is wat flexibiler dan WordPress. Waar bij WordPress thema’s het design bepalen, werkt Joomla met templates. Het verschil in flexibiliteit zit erin dat je met WordPress met 1 thema moet werken, waar je met Joomla meerdere templates tegelijk kan gebruiken. Je kan dus voor verschillende content op je website een apart template gebruiken.

Functionaliteiten kan je aan je website toevoegen doormiddel van extensies. Dit is vergelijkbaar met de plugins van WordPress.

Het aanbod van templates en plugins van Joomla is wel een stuk kleiner dan die van WordPress. Het exacte aanbod is lastig te zeggen omdat je op diverse marktplaatsen plugins en thema’s kan kopen maar via de officiële website van Joomla kan je zo’n 6000 extensies gebruiken en via de officiële website van WordPress zo’n 56.000 plugins. Het is dus gemakkelijker om een geschikt thema en/of plugin voor WordPress te vinden dan voor Joomla.

Vergeleken met WordPress biedt Joomla een uitgebreider systeem om gebruikers bepaalde rollen te geven. Met Joomla kan je verder eenvoudig een meertalige website maken. Hoewel dat met WordPress ook kan, moet je in dat geval wel een plugin gebruiken.

Hoeveel kost Joomla?

Joomla zelf is gratis maar net zoals met WordPress moet je wel een domeinnaam en hosting betalen. Ik weet niet wat een goede hostingprovider is voor Joomla, maar de kosten zullen verwacht ik ongeveer het zelfde zijn als die van WordPress.

Verder zijn de kosten voor een premium template ook aardig gelijk. Op populaire marktplaatsen kost een template vaak zo’n $59. Als je er voor kiest om een professional in te huren moet je wel rekening houden met hogere kosten.

8. Drupal

Drupal is net zoals WordPress en Joomla een opensource CMS, wat dus inhoud dat je het gratis kan downloaden en het op je webhosting kan uploaden. Drupal is vergeleken met WordPress en Joomla wel complexer.

Hoe gebruiksvriendelijk is Drupal?

Ik heb nog nooit zelf een website gemaakt met Drupal, omdat ik enerzijds daar te weinig technische kennis voor heb en anderzijds nooit zo’n complexe website nodig heb gehad dat WordPress mij onvoldoende opties gaf.

Ik heb in het verleden wel eens de marketing gedaan voor een website die gemaakt was met Drupal. En daarvoor moest ik onder andere teksten aanpassen op de website. Ik heb geen recente ervaring met Drupal, maar op basis daarvan was mijn ervaring dat de interface van Drupal minder gebruiksvriendelijk is dan die van andere opties uit dit artikel.

Je bent net zoals met WordPress en Joomla zelf verantwoordelijk voor de beveiliging van je website. Hoe veilig je website is hangt vooral af van hoe je ermee om gaat, maar Drupal heeft wel de beste reputatie op dit gebied.

Hoe flexibel is Drupal?

Drupal staat bekend als de meest flexibele optie uit dit artikel. Omdat ik echter veel te weinig ervaring met Drupal heb kan ik er inhoudelijk te weinig over zeggen. Mocht je meer willen weten over Drupal raad ik je aan de website van Drupal Nederland te bekijken.

Hoeveel kost Drupal?

Om een Drupal website te maken zal je of zelf een programmeur moeten zijn of bereid zijn om 1 in te huren. Hoeveel dit kost is onmogelijk te zeggen omdat dit verschillend is per website. Het design wordt bepaald door het thema. Hoewel je deze voor vergelijkbare prijzen kan kopen als thema’s van WordPress en Joomla, zal in het geval van Drupal vaak gebruik worden gemaakt van maatwerk.

Verder heb je uiteraard de kosten van een domeinnaam en hosting.

Plaats een reactie